Jani vőfély hitvallása

 

Vőfélység, mint szerelem….

Jani vőfély számára, a vőfélykedés olyan “szerelem”, amelyet nem lehet, nem szívvel-lélekkel csinálni. Lassan három évtizede az ifjú párok szolgálatában állok, a stílusom az évek folyamán igazodott a mai kor igényeihez, de alapértékként a vőfélység, mint hagyomány életben tartását tűztem ki célul, ezért a hitvallásom a vőfélykedésről a következő:

A vőfély a karmester, és nem a főszereplő…

A vőfély nem főszereplő a lakodalomban, hanem karmester! A lakodalom két ember házasságkötésének megünnepléséről szól. A lakodalom egyik főszereplője a menyasszony, a másik a vőlegény, és nem a vőfély! Sok vőfély túljátssza a szerepét és elfelejti, hogy hol van a határ a szereplésben. Mindig azt mondom a pároknak, hogy én már egyszer megnősültem, akkor én voltam a főszereplő, most Ti vagytok. Ezt mindig szem előtt tartom.

A játékok szerepe a lakodalomban…

Én úgy gondolom, hogy a kevesebb néha több. Ennek okán nem, tűzdelem tele felesleges játékokkal az estét, mert a túl sok játék megtörheti a lakodalom lendületét, és utána sokkal nehezebb újból táncba vinni a násznépet. Személyeskedő játékokat nem csinálok (pl.: tojásgörgetést, sodrófás tánc, kocsis játék stb…), hanem csapatépítő játékokat (pl.: lufis tánc, almás tánc, fordított tánc, házaspáros tánc, Hamupipőke tánc stb…), amelyek célja, hogy a násznépet odavigyük a táncparkettre a zenei blokk elején, ahol a zenekar / Dj dolga, hogy hangulatot tovább vigye. A zenei blokk közepén játékot nem csinálunk az előbb említett okok miatt.

A 21. század ember értékrendjéhez történő igazodás…

Csak úgy lehet ezt a szokást életben tartani, ha a 21. század emberéhez szólnak a versek, nem ragaszkodunk az eredeti verseléshez. Egyrészt a nyelvünk azóta sokat változott, másrészt a ma embere már nem ragaszkodik annyira a korabeli hagyományokhoz. Ezt a fajta értékrendet, Hunyadvári József vőfélymentoromtól tanultam meg, aki több mint ezer fellépést tudhat maga mögött.

Az ifjú párok igényeinek szem előtt tartása …

Magam is vallom, hogy akkor él tovább a hagyomány, ha beleszőjük a verseinkbe a modern kor vívmányait, pl.: Internetet, Facebookot stb… . Hisz ezen dolgok életünk részévé váltak, és ez által a hagyományaink is változnak.
Mindig az ifjú párok igényeinek szem előtt tartásával állítjuk össze a koreográfiát. Emiatt akár családon belüli két lagzi sem lesz egyforma, hiszen az egyik pár igénye ez, a másiké pedig más lehet. Ha visszahívnak egy családba szószólónak, – akár többször is- igyekszem, mindig egy kicsit is más irányt szabni a lakodalom menetének, hogy egyedi legyen ez a buli is.

A vőfély feladatainak összefoglalása…

A vőfély dolga tehát az, hogy az igényekhez mérten a legjobb tudását latba vetve segítse a lakodalom hangulatának kiteljesedését. A verselésen kívül komoly háttérmunkát is végez, koordinálja a többi szolgáltatót, egy kézben tartja az események irányítását.

A vőfély normák betartása…

Ne felejtsük el, a vőfély nem vendég a lakodalomban, ezért tartózkodjon az alkohol fogyasztásától. Én szerződésben kötöm ki, hogy alkoholt nem fogyasztok! Hiszem, hogy alkohol nélkül is lehet jó hangulatot csinálni, sőt jobbat…

Sok pár nem tudja eldönteni, hogy a modern ceremóniamester, avagy a vőfély mellett döntsön. Hogy segítsem a döntés meghozatalában a párokat, az alábbi linken olvasható blogomat ajánlom figyelmetekbe:

Lakodalom szervezése a vőfély tanácsaival… Téma: Vőfélyt, avagy ceremóniamestert válasszunk?