Jani vőfély hitvallása

 

Jani vőfély, a vőfélykedést hivatásnak tekinti. Ez olyan hobbi, amelyet nem lehet, nem szívvel-lélekkel csinálni. Lassan három évtizede az ifjú párok szolgálatában állok, a stílusom az évek folyamán változott, de alapértékként a vőfélység, mint hagyomány életben tartását tűztem ki célul, ezért a hitvallásom a vőfélykedésről a következő:

A vőfély nem főszereplő a lakodalomban, hanem karmester! A lakodalom két ember házasságkötésének megünnepléséről szól. A lakodalom egyik főszereplője a menyasszony, a másik a vőlegény és nem a vőfély! Sok vőfély túljátssza a szerepét és elfelejti, hogy hol van a határ a szereplésben. Mindig azt mondom a pároknak, hogy én már egyszer megnősültem, akkor én voltam a főszereplő, most Ti vagytok. Ezt mindig szem előtt tartom.

Én úgy gondolom, hogy a kevesebb néha több. Ennek okán nem, tűzdelem tele játékokkal az estét, mert a túl sok játék megtörheti a lakodalom lendületét és utána sokkal nehezebb újból táncba vinni a násznépet. Személyeskedő játékokat nem csinálok (pl.:. tojásgörgetést, sodrófás tánc, kocsis játék stb…), hanem csapatépítő játékokat, amelyek célja, hogy a násznépet odavigyük a táncparkettre, ahol a zenekar / Dj dolga, hogy hangulatot tovább vigye.

Csak úgy lehet ezt a szokást életben tartani, ha a 21. század emberéhez szólnak a versek, nem ragaszkodunk az eredeti verseléshez. Egyrészt a nyelvünk azóta sokat változott, másrészt a ma embere már nem ragaszkodik annyira a korabeli hagyományokhoz. Ezt a fajta értékrendet, Hunyadvári József vőfélymentoromtól tanultam meg, aki több mint ezer fellépést tudhat maga mögött.

Magam is vallom, hogy akkor él tovább a hagyomány, ha beleszőjük a verseinkbe a modern kor vívmányait, pl.: Internetet, Facebookot stb… . Hisz ezen dolgok életünk részévé váltak és ez által a hagyományaink is változnak.
Mindig az ifjú párok igényeinek szem előtt tartásával állítjuk össze a koreográfiát. Emiatt akár családon belüli két lagzi sem lesz egyforma, hiszen az egyik pár igénye ez, a másiké pedig más lehet. Ha visszahívnak egy családba szószólónak, – akár többször is- igyekszem, mindig egy kicsit is más irányt szabni a lakodalom menetének, hogy egyedi legyen ez a buli is.

A vőfély dolga tehát az, hogy az igényekhez mérten a legjobb tudását latba vetve segítse a lakodalom hangulatának kiteljesedését. A verselésen kívül komoly háttérmunkát is végez, koordinálja a többi szolgáltatót, egy kézben tartja az események irányítását.

Ne felejtsük el, a vőfély nem vendég a lakodalomban, ezért tartózkodjon az alkohol fogyasztásától. Én szerződésben kötöm ki, hogy alkoholt nem fogyasztok! Hiszem, hogy alkohol nélkül is lehet jó hangulatot csinálni, sőt jobbat…

Sok pár nem tudja eldönteni, hogy a modern ceremóniamester, avagy a vőfély mellett döntsön. Hogy segítsem a döntés meghozatalában a párokat, az alábbi linken olvasható blogomat ajánlom figyelmetekbe:

Lakodalom szervezése a vőfély tanácsaival… Téma: Vőfélyt, avagy ceremóniamestert válasszunk?