Hitvallásom a vőfélykedésről

Vőfélység, mint szerelem….

Eljutottam oda, hogy nem megélhetésből követem ezt a szakmát, hanem abszolút hobbiból. Így hatszáznál is több esküvő levezetése után, ha nincs tele a naptáram az sem probléma nekem, viszont így belefér részemről plusz egyediség, hogy akár személyre szóló kikérőt írjak az ifjú párnak a pl.: a megismerkedésükről, ha ezt igénylik. Sőt ezt betanulom, és a lagzi napján elszavalom számukra. Néhány ilyen kikérő olvasható a verseim között. A másik fontos dolog, hogy egy héten, csak egy lagzit vállalok, tehát nem fordulhat elő, hogy előző nap is lagziból megyek lakodalomba fáradtan. Ez kedves párok nektek is fontos, mert frissen megyek hozzátok, így jobban tudok koncentrálni a lagzitok eseményeire. Jani vőfély számára, a vőfélykedés olyan „szerelem”, amelyet nem lehet, nem szívvel-lélekkel csinálni. Már három évtizede állok az ifjú párok szolgálatában, a stílusom az évek folyamán igazodott a mai kor igényeihez, de alapértékként a vőfélység, mint hagyomány életben tartását tűztem ki célul, ezért a hitvallásom a vőfélykedésről a következő:

A vőfély egy karmester, és nem a főszereplő…

A vőfély nem főszereplője a lakodalomnak, hanem a karmestere. A lakodalom két ember házasságkötésének megünnepléséről szól. A lakodalom egyik főszereplője a menyasszony, a másik a vőlegény, és nem a vőfély, ezt ne felejtsük el! Sok vőfély túljátssza a szerepét a lakodalomban és elfelejti, hogy hol van a határ a szereplésben. Nem szabad, hogy róla szóljon az este. Az egyensúlyt megtalálni a szereplésben a vőfély részéről fontos kérdés. A jó vőfély tud háttérből is irányítani, és csak akkor szerepelni, ha kell. Mint minden dolgot, ezt is tanulni kell. Mindig azt mondom a pároknak, hogy én már egyszer megnősültem, akkor én voltam a főszereplő, most Ti vagytok azok, ezt mindig szem előtt tartom.

Az ifjú pár szerepe a jó hangulat megalapozásában

Kedves fiatalok, ha azt szeretnétek, hogy fergeteges legyen a hangulat a lagziban? Ahhoz bizony, a Ti hathatós közreműködésetek is szükséges! A vendégek titeket mennek ünnepelni és nem önmagukat. Tehát, ha ti végig a táncparketten tartózkodtok, akkor ők is ott lesznek körülöttetek. Ha ti kint beszélgettek a teraszon, akkor ők is azt teszik. Ha a söntésnél töltitek az időt, akkor ők is ott fogják. Szóval a feladatotok, hogy a lagzira felvértezzétek magatokat némi tánctudással, hogy mágnesként a táncparkettre vonzzátok a násznépet. Ha ezt nem veszitek komolyan, akkor ne várjátok a vendégektől, hogy helyettetek megtegyék azt, amire ti vagytok hivatottak.

A személyre szabott kikérők írása…

Hitvallásom szerint, a vőfélynek is meg kell újulni. Ennek jegyében vállalom, ha időben lefoglaltok, hogy a megismerkedésetek történetét egy vőfély versben (rigmusban) megírom, és a lagzi napján elszavalom. Persze, ehhez az kell, hogy valóban időben beszéljünk róla, mert ehhez ihlet, és a betanuláshoz is idő kell. Néhány személyre szabott versem, a Verseim linken olvashatóak. Jó szórakozást kívánok hozzá, mert van tényleg egy-egy „svéd csavaros” élettörténet…..

A játékok szerepe a lakodalomban…

A lakodalmas játékokkal kapcsolatban úgy vélekedem, hogy a kevesebb néha több! Ennek okán nem, tűzdelem tele felesleges játékokkal az estét, mert a túl sok játék megtörheti a lakodalom lendületét, és utána sokkal nehezebb újból táncba vinni a násznépet. Személyeskedő játékokat nem csinálok (pl.: tojásgörgetést, sodrófás tánc, kocsis játék stb…), hanem csapatépítő játékokat (pl.: lufis  tánc, almás tánc, fordított tánc, házaspáros tánc, Hamupipőke tánc,  7 vezéres játék stb…), amelyek célja, hogy a násznépet odavigyük a táncparkettre a zenei blokk elején, ahol a zenekar / Dj dolga, hogy hangulatot tovább vigye. A zenei blokk közepén játékot nem csinálunk, mert megtörhetjük a lakodalom lendületét.

A XXI. századi ember értékrendjéhez történő igazodás…

Csak úgy lehet ezt a szép szokást életben tartani, ha a 21. század emberéhez szólnak a versek, nem ragaszkodunk az eredeti verseléshez. Bár vannak akik, kifejezettem igénylik az autentikus megjelenést, de a trend másfelé mutat. Egyrészt a nyelvünk azóta sokat változott, másrészt a „ma” embere már nem ragaszkodik annyira a korabeli hagyományok őrzéséhez. Ezt a fajta értékrendet, Hunyadvári József vőfély mentoromtól tanultam meg, aki több mint ezer fellépést tudhat maga mögött.

Az ifjú párok igényeinek szem előtt tartása…

Magam is vallom, hogy akkor él tovább a hagyomány, ha beleillesztjük verseinkbe a modern kor vívmányait, pl.: Internetet, Facebookot stb… . Hisz ezen dolgok szép lassan az életünk részévé váltak, és ez által a hagyományaink is folyamatosan változnak.
Az évek során sok tapasztalatot gyűjtöttem a lakodalom szervezésével, levezetésével kapcsolatban, ezért a felhalmozott tudásomat megosztom a párokkal, hogy segítsem a szervezés menetét. Továbbá a lakodalom napján a magabiztos fellépésemmel biztonságot nyújtok az ünnep levezetéséhez. Az improvizációs képességeimet pedig arra használom, hogy dinamikusan egymásra épülő események összképe, egy  laza jó hangulatú mulatság legyen. Stílusomat tekintve ötvözöm a hagyományokat a XXI. századi ember értékrendjével. Ezt úgy kell érteni, hogy verseim frappánsak, modernek és nem a régi kort tükrözik vissza, csak a lánykérésben tartottam meg a hagyományokat. De azt sem, úgy, hogy régmúlt idéző lenne.

Sokan nem kérik ezt a szolgáltatást, pedig az elválás, az új életkezdéshez nyújtott szülői támogatást – véleményem szerint- fontos lenne megköszönni. Ha javasolhatom, ezt ne hagyjátok ki az események sorából, persze nem szeretném rátok erőltetni.

Mindig az ifjú párok igényeinek szem előtt tartásával segítek összeállítani a koreográfiát, hiszen róluk szól az a nap. Emiatt akár családon belüli két lagzi sem lesz egyforma, hiszen az egyik pár igénye ez, a másiké pedig más lehet. Ha visszahívnak egy-egy családba szószólónak, – akár többször is- igyekszem, mindig egy kicsit is más irányt szabni a lakodalom menetének, hogy egyedi legyen ez a buli is. Praxisomban már 5 olyan esküvőn is vőfélyeskedhettem, ahol negyed évszázaddal korábban, a szülők lakodalmát is én vezettem. Ez igazán megtisztelő felkérés számomra, az ilyen felkérésnek mindig nagyon örülök. Jó viszont látni családokat.

Mit képviselek, vőfélyként?

Erre a legegyszerűbb, ha a blogomhoz (janivofely.blogspot.com) – egyik bejegyzésemhez- írt kommentet beszúrom ide. Ebben a kommentben pontosan meg van fogalmazva – a menyasszony keresztanyja részéről-, ami én vagyok, és amit én képviselek, mint vőfély:

Névtelen 2018. augusztus 29. 22:47

„Kedves Jani vőfély! Szeretnék ezúton is köszönetet mondani az esküvő és a lakodalom lebonyolításáért. Bevallom őszintén, megijedtem, amikor megtudtam, hogy vőfély is lesz, mert nem voltak egyértelmű pozitív tapasztalataim ezen a téren. Te azonban erre sikeresen rácáfoltál. Nagyon tetszett, ahogy kézben tartottad az eseményeket, igazi ceremóniamesterként megláttad, mikor kell instruálnod a násznépet és mikor kell minket nyugodtan, felhőtlenül mulatni engedni. Nem zavartad meg a vigasságot felesleges játékokkal, nem zökkentetted ki a társaságot a lendületből, ugyanakkor nagyon jó érzékkel segítettél a koreográfia időbeosztásának tartásában. A hangulat fantasztikus volt, ezt, úgy gondolom, Neked is köszönhetjük. Nagyon hálás vagyok, hogy ilyen szép és jól szervezett napot ajándékoztál ennek a csodálatos párnak, akiket mi nagyon- nagyon szeretünk. Még egyszer köszönöm!”

A vőfély feladatainak összefoglalása, miért is kell vőfély a lakodalomba?

A vőfély dolga tehát az, hogy az igényekhez mérten a legjobb tudását latba vetve segítse a lakodalom hangulatának kiteljesedését. A verselésen kívül, komoly háttérmunkát is végez, koordinálja a többi szolgáltatót, egy kézben tartja az események irányítását. A lakodalmat levezetni, egy nagy odafigyelést igénylő feladat, ezért jobb, ha a kedves pár egy profira bízza a munka elvégzését.

Magánvéleményem az, hogy életünk egyik legfontosabb napjának levezetését ne bízzuk családtagra vagy barátra, mert ő elsősorban egy vendég, és kevésbé profi a hangulatteremtésben. A lagzi levezetése pedig munka, és azt illik komolyan venni. Inkább tehernek fogja érezni a feladatot a családtag, vagy rokon, mint sem munkának. Javasolom ezt átgondolni. Mert ez a hajó aznap este elmegy. Utólag ugyan bánkódhatunk, de megspórolt összeg nem áll arányban a hangulat kiteljesedésével.

A vőfély etikett betartása…

Ne felejtsük el, a vőfély nem vendég a lakodalomban, ezért tartózkodjon az alkohol fogyasztásától. Én szerződésben kötöm ki, hogy alkoholt nem fogyasztok! Hiszem, hogy alkohol nélkül is lehet jó hangulatot csinálni, sőt jobbat…

Sok pár nem tudja eldönteni, hogy a modern ceremóniamester, avagy a vőfély mellett döntsön. Hogy segítsem a döntés meghozatalában a párokat, az alábbi linken olvasható blogomat ajánlom figyelmetekbe:

Lakodalom szervezése a vőfély tanácsaival… Téma: Vőfélyt, avagy ceremóniamestert válasszunk?

Jani vőfély elérhetősége