Hitvallásom a vőfélykedésről

Vőfélység, mint szerelem….

Jani vőfély számára, a vőfélykedés olyan „szerelem”, amelyet nem lehet, nem szívvel-lélekkel csinálni. Már három évtizede állok az ifjú párok szolgálatában, a stílusom az évek folyamán igazodott a mai kor igényeihez, de alapértékként a vőfélység, mint hagyomány életben tartását tűztem ki célul, ezért a hitvallásom a vőfélykedésről a következő:

A vőfély egy karmester, és nem a főszereplő…

A vőfély nem főszereplője a lakodalomnak, hanem a karmestere. A lakodalom két ember házasságkötésének megünnepléséről szól. A lakodalom egyik főszereplője a menyasszony, a másik a vőlegény, és nem a vőfély, ezt ne felejtsük el! Sok vőfély túljátssza a szerepét a lakodalomban és elfelejti, hogy hol van a határ a szereplésben. Nem szabad, hogy róla szóljon az este. Az egyensúlyt megtalálni a szereplésben a vőfély részéről fontos kérdés. A jó vőfély tud háttérből is irányítani, és csak akkor szerepelni, ha kell. Mint minden dolgot, ezt is tanulni kell. Mindig azt mondom a pároknak, hogy én már egyszer megnősültem, akkor én voltam a főszereplő, most Ti vagytok azok, ezt mindig szem előtt tartom.

Az ifjú pár szerepe a jó hangulat megalapozásában

Kedves fiatalok, ha azt szeretnétek, hogy fergeteges legyen a hangulat a lagziban? Ahhoz bizony, a Ti hathatós közreműködésetek is szükséges! A vendégek titeket mennek ünnepelni és nem önmagukat. Tehát, ha ti végig a táncparketten tartózkodtok, akkor ők is ott lesznek körülöttetek. Ha ti kint beszélgettek a teraszon, akkor ők is azt teszik. Ha a söntésnél töltitek az időt, akkor ők is ott fogják. Szóval a feladatotok, hogy a lagzira felvértezzétek magatokat némi tánctudással, hogy mágnesként a táncparkettre vonzzátok a násznépet. Ha ezt nem veszitek komolyan, akkor ne várjátok a vendégektől, hogy helyettetek megtegyék azt, amire ti vagytok hivatottak.

A személyre szabott kikérők írása…

Hitvallásom szerint, a vőfélynek is meg kell újulni. Ennek jegyében vállalom, ha időben lefoglaltok, hogy a megismerkedésetek történetét egy vőfély versben (rigmusban) megírom, és a lagzi napján elszavalom. Persze, ehhez az kell, hogy valóban időben beszéljünk róla, mert ehhez ihlet, és a betanuláshoz is idő kell. Néhány személyre szabott versem, a Verseim linken olvashatóak. Jó szórakozást kívánok hozzá, mert van tényleg egy-egy „svéd csavaros” élettörténet…..

A játékok szerepe a lakodalomban…

A lakodalmas játékokkal kapcsolatban úgy vélekedem, hogy a kevesebb néha több! Ennek okán nem, tűzdelem tele felesleges játékokkal az estét, mert a túl sok játék megtörheti a lakodalom lendületét, és utána sokkal nehezebb újból táncba vinni a násznépet. Személyeskedő játékokat nem csinálok (pl.: tojásgörgetést, sodrófás tánc, kocsis játék stb…), hanem csapatépítő játékokat (pl.: lufis  tánc, almás tánc, fordított tánc, házaspáros tánc, Hamupipőke tánc,  7 vezéres játék stb…), amelyek célja, hogy a násznépet odavigyük a táncparkettre a zenei blokk elején, ahol a zenekar / Dj dolga, hogy hangulatot tovább vigye. A zenei blokk közepén játékot nem csinálunk, mert megtörhetjük a lakodalom lendületét.

A XXI. századi ember értékrendjéhez történő igazodás…

Csak úgy lehet ezt a szép szokást életben tartani, ha a 21. század emberéhez szólnak a versek, nem ragaszkodunk az eredeti verseléshez. Bár vannak akik, kifejezettem igénylik az autentikus megjelenést, de a trend másfelé mutat. Egyrészt a nyelvünk azóta sokat változott, másrészt a „ma” embere már nem ragaszkodik annyira a korabeli hagyományok őrzéséhez. Ezt a fajta értékrendet, Hunyadvári József vőfély mentoromtól tanultam meg, aki több mint ezer fellépést tudhat maga mögött.

Az ifjú párok igényeinek szem előtt tartása …

Magam is vallom, hogy akkor él tovább a hagyomány, ha beleillesztjük verseinkbe a modern kor vívmányait, pl.: Internetet, Facebookot stb… . Hisz ezen dolgok szép lassan az életünk részévé váltak, és ez által a hagyományaink is folyamatosan változnak.
Az évek során sok tapasztalatot gyűjtöttem a lakodalom szervezésével, levezetésével kapcsolatban, ezért a felhalmozott tudásomat megosztom a párokkal, hogy segítsem a szervezés menetét. Továbbá a lakodalom napján a magabiztos fellépésemmel biztonságot nyújtok az ünnep levezetéséhez. Az improvizációs képességeimet pedig arra használom, hogy dinamikusan egymásra épülő események összképe, egy  laza jó hangulatú mulatság legyen. Stílusomat tekintve ötvözöm a hagyományokat a XXI. századi ember értékrendjével. Ezt úgy kell érteni, hogy verseim frappánsak, modernek és nem a régi kort tükrözik vissza, csak a lánykérésben tartottam meg a hagyományokat. De azt sem, úgy, hogy régmúlt idéző lenne.

Sokan nem kérik ezt a szolgáltatást, pedig az elválás, az új életkezdéshez nyújtott szülői támogatást – véleményem szerint- fontos lenne megköszönni. Ha javasolhatom, ezt ne hagyjátok ki az események sorából, persze nem szeretném rátok erőltetni.

Mindig az ifjú párok igényeinek szem előtt tartásával segítek összeállítani a koreográfiát, hiszen róluk szól az a nap. Emiatt akár családon belüli két lagzi sem lesz egyforma, hiszen az egyik pár igénye ez, a másiké pedig más lehet. Ha visszahívnak egy-egy családba szószólónak, – akár többször is- igyekszem, mindig egy kicsit is más irányt szabni a lakodalom menetének, hogy egyedi legyen ez a buli is. Praxisomban már 5 olyan esküvőn is vőfélyeskedhettem, ahol negyed évszázaddal korábban, a szülők lakodalmát is én vezettem. Ez igazán megtisztelő felkérés számomra, az ilyen felkérésnek mindig nagyon örülök. Jó viszont látni családokat.

Mit képviselek, vőfélyként?

Erre a legegyszerűbb, ha a blogomhoz (janivofely.blogspot.com) – egyik bejegyzésemhez- írt kommentet beszúrom ide. Ebben a kommentben pontosan meg van fogalmazva – a menyasszony keresztanyja részéről-, ami én vagyok, és amit én képviselek, mint vőfély:

Névtelen 2018. augusztus 29. 22:47

„Kedves Jani vőfély! Szeretnék ezúton is köszönetet mondani az esküvő és a lakodalom lebonyolításáért. Bevallom őszintén, megijedtem, amikor megtudtam, hogy vőfély is lesz, mert nem voltak egyértelmű pozitív tapasztalataim ezen a téren. Te azonban erre sikeresen rácáfoltál. Nagyon tetszett, ahogy kézben tartottad az eseményeket, igazi ceremóniamesterként megláttad, mikor kell instruálnod a násznépet és mikor kell minket nyugodtan, felhőtlenül mulatni engedni. Nem zavartad meg a vigasságot felesleges játékokkal, nem zökkentetted ki a társaságot a lendületből, ugyanakkor nagyon jó érzékkel segítettél a koreográfia időbeosztásának tartásában. A hangulat fantasztikus volt, ezt, úgy gondolom, Neked is köszönhetjük. Nagyon hálás vagyok, hogy ilyen szép és jól szervezett napot ajándékoztál ennek a csodálatos párnak, akiket mi nagyon- nagyon szeretünk. Még egyszer köszönöm!”

A vőfély feladatainak összefoglalása, miért is kell vőfély a lakodalomba?

A vőfély dolga tehát az, hogy az igényekhez mérten a legjobb tudását latba vetve segítse a lakodalom hangulatának kiteljesedését. A verselésen kívül, komoly háttérmunkát is végez, koordinálja a többi szolgáltatót, egy kézben tartja az események irányítását. A lakodalmat levezetni, egy nagy odafigyelést igénylő feladat, ezért jobb, ha a kedves pár egy profira bízza a munka elvégzését.

Magánvéleményem az, hogy életünk egyik legfontosabb napjának levezetését ne bízzuk családtagra vagy barátra, mert ő elsősorban egy vendég, és kevésbé profi a hangulatteremtésben. A lagzi levezetése pedig munka, és azt illik komolyan venni. Inkább tehernek fogja érezni a feladatot a családtag, vagy rokon, mint sem munkának. Javasolom ezt átgondolni. Mert ez a hajó aznap este elmegy. Utólag ugyan bánkódhatunk, de megspórolt összeg nem áll arányban a hangulat kiteljesedésével.

A vőfély etikett betartása…

Ne felejtsük el, a vőfély nem vendég a lakodalomban, ezért tartózkodjon az alkohol fogyasztásától. Én szerződésben kötöm ki, hogy alkoholt nem fogyasztok! Hiszem, hogy alkohol nélkül is lehet jó hangulatot csinálni, sőt jobbat…

Sok pár nem tudja eldönteni, hogy a modern ceremóniamester, avagy a vőfély mellett döntsön. Hogy segítsem a döntés meghozatalában a párokat, az alábbi linken olvasható blogomat ajánlom figyelmetekbe:

Lakodalom szervezése a vőfély tanácsaival… Téma: Vőfélyt, avagy ceremóniamestert válasszunk?

Jani vőfély elérhetősége